top of page
צילום מסך 2022-11-15 181414.jpg

הרצון למצוא את שורשי המשפחה קיים אצל רבים מאתנו. אבל איך עושים את זה? מאיפה מתחילים? 

ישנו מידע רב ברשת. עצי משפחה רבים נבנו ומחזיקים כמויות מידע עצומות, לא תמיד איכותי ואמין. האתגר הוא להבין מה מכל המידע הזה רלוונטי לנו ואיך מאמתים אותו. משפחות רבות לא נחקרו ויש צורך לצלול אל הארכיונים ובסיסי המידע, למצוא תעודות לידה ונישואין, רשומות מסע ודרכונים, פרוטוקולים ועוד. כל מסמך כזה הוא צעד נוסף לגילוי, אבל נדרשים נסיון ומומחיות.

כאן אני נכנס לתמונה

בשיחת ההיכרות אני מנסה להבין מה מטרת הפרויקט. האם חיפוש או פתרון תעלומה ספציפית. האם מדובר בבניית עץ משפחה עמוק המגיע מאות שנים אחורה או עץ רחב המאגד בני דודים.

בכל מקרה ככל שיתקבל יותר מידע מהלקוח, גם אם בהתחלה נראה זניח, התוצאות יהיו טובות ומהירות יותר. תמיד יש לזכור שברגע שמגיעות תשובות לשאלה אחת, נוספות שאלות חדשות. התהליך הוא מרתק, מרגש ומפרה. במקרים רבים נוספים בני משפחה למסע, קשרים שנאבדו מתחדשים ובני הדור הצעיר יותר, מתחברים להיסטוריה המשפחתית.

שמי דני רקוטש, כלכלן ואיש מערכות מידע בהשכלתי.

כצאצא של משפחת מהגרים אשר עלו מפולין לאחר מלחמת העולם ולאחר השואה, תמיד התעניינתי במוצא המשפחה. אבל כמו במשפחות רבות, לא דיברו על העבר. השאירו את המולדת הישנה מאחור. השפות בהן דיברו היו לנו זרות והתקשורת הייתה מועטה. אני לא ידעתי מה לשאול וגם אם הייתי יודע בודאי לא הייתי זוכה לתשובות מספקות.

לאחר שבגרתי ולמדתי, "כבר לא היה את מי לשאול". לעזרתי באה הטכנולוגיה והסקרנות. ארכיונים החלו להעלות מסמכים לרשת האינטרנט ומצאתי שותפים לדרך.

במשך כ-10 שנים בניתי את העץ המשפחתי הפרטי שלי, צעד אחר צעד. למדתי איך מחפשים מידע, איך מאמתים ומצליבים את אמינותו. שקעתי בתוך אינדקסים וארכיונים מקוונים, הגעתי לספריות תורניות, בתי עלמין, עיתונות היסטורית, מרשמי אוכלוסין ועוד. 

במהלך השנים פנו אלי עוד ועוד אנשים לעזרה. בניתי עשרות רבות של עצי משפחה ופתרתי אין סוף חידות. העברתי סדנאות פרונטליות ומקוונות ותמכתי בקבוצות חוקרים.

כיום אני מקדיש את עיקר זמני בשירות לאלו הרוצים לחקור את תולדות משפחתם. מהיכן הגיעו, מה היה שמם ומה עלה בגורלם. 

bottom of page